rutina de ingrijire a tenului 2 1 Ce este apa micelara

Ghid pentru o ingrijire completa a tenului in sezonul rece

Iarna este un anotimp plin de farmec, dar, pentru tenul nostru, poate fi o perioada dificila, plina de provocari. Vorbim despre temperaturi scazute, vant uscat si scaderea umiditatii, care pot cauza diverse probleme cutanate, de la deshidratare la iritatii si sensibilitate crescuta. Insa cu o rutina de ingrijire personalizata, iti poti mentine sanatatea si stralucirea pielii chiar si in cele mai reci luni ale anului. Descopera in cele ce urmeaza un ghid despre toate etapele esentiale pentru ingrijirea tenului in timpul iernii. 




Cuprins:


De ce este important sa adaptezi rutina de ingrijire a tenului in functie de sezon

La noi in tara, conditiile meteorologice si de mediu variaza semnificativ de la un sezon la altul, iar acest lucru are un impact important asupra sanatatii si aspectului tenului. Din acest motiv, este recomandat sa adaptezi rutina de ingrijire. De exemplu, in sezonul cald, expunerea la soare si transpiratia contribuie la deshidratarea pielii. Acelasi efect il pot avea temperaturile reci si aerul uscat din locuinte ori birouri in timpul iernii. In ambele sezoane este indicata folosirea cremelor de fata hidratante. Insa, daca vara este important sa folosesti produse usoare, cu absorbtie rapida, iarna sunt mai utile cremele hidratante cu o textura mai bogata si care contin diversi compusi ce mentin tenul protejat.


De asemenea, vara poate fi necesar sa cureti tenul mai des, pentru a evita acumularea de sebum si de transpiratie, in timp ce iarna sunt recomandate produse de curatare blande cu pielea, pentru a evita uscarea ei excesiva.


Tenul se poate confrunta cu probleme sezoniere. De exemplu, caldura si umiditatea din timpul verii pot favoriza eruptiile cutanate, care necesita produse specifice pentru gestionarea corespunzatoare. Iarna sunt mai frecvente probleme precum uscaciunea, descuamarea, iritatiile si roseata.


O exceptie este protectia solara, esentiala in fiecare zi a anului, pentru a preveni daunele cauzate de radiatiile UV si imbatranirea prematura a tenului.

Care sunt principalele efecte ale sezonului rece asupra pielii si care sunt solutiile

Dupa cum am mentionat mai sus, problemele mai frecvente cu care se poate confrunta tenul in sezonul rece sunt deshidratarea, iritatiile, descuamarea si sensibilitatea crescuta. O abordare proactiva este necesara pentru a mentine tenul sanatos.

Deshidratarea

Aerul rece si uscat absoarbe umiditatea din piele. Tenul poate sa capete un aspect tern, pot aparea ridurile fine, precum si o senzatie de disconfort, de piele care strange. Este recomandata hidratarea adecvata cu ajutorul serumurilor si al cremelor de fata dense, bogate in ingrediente ca acidul hialuronic si glicerina, dar si untul de shea ori uleiul de migdale.

Iritatiile si roseata

Pielea devine mai sensibila la agresiunile externe, ceea ce poate duce la reactii inflamatorii. Mai ales persoanele cu tenul sensibil sau atopic pot simti o exacerbare a problemelor cutanate in acest sezon. Este recomandata folosirea de creme cu efect calmant, hipoalergenice, cu ingrediente precum musetelul si aloe vera.

Craparea si descuamarea

Temperaturile scazute pot afecta bariera cutanata, provocand probleme precum craparea si descuamarea. Daca apar fisuri in piele, acestea pot fi dureroase si pot favoriza dezvoltarea bacteriilor. Sunt recomandate balsamuri sau unguente bogate in lipide, precum ceara de albine sau untul de shea, pentru a preveni descuamarea pielii.

Sensibilitatea crescuta

Frigul afecteaza productia naturala de sebum, afectand filmul hidrolipidic protector al pielii. Acesta actioneaza ca o bariera impotriva agresiunilor externe si retine apa in tesuturi. Un film hidrolipidic integru asigură tenului hidratare, elasticitate, si rezistenta in fata agentilor patogeni care pot interveni in ecosistemul lui. Utilizarea unor produse de curatare blande poate ajuta la mentinerea barierei cutanate sănătoase.

Expunerea la radiatiile UV

Acestea pot deteriora pielea chiar si in zilele cu nori, de aceea trebuie sa folosesti un produs cu protectie solara cu spectru larg. Protectia solara este si mai importanta in zonele cu zapada, care reflecta lumina soarelui. 

Rutina de ingrijire de dimineata in 5 pasi, pentru un ten impecabil

In sezonul rece, dimineata, rutina de ingrijire a tenului ar trebui sa vizeze mai ales hidratarea si protectia impotriva factorilor care care il pot deshidrata.

1. Curatarea delicata

Foloseste un gel de curatare sau o lotiune cu actiune delicata, fara parfum si alcool, pentru a indeparta impuritatile de pe piele, fara a o deshidrata. 


⏩ Alege apa micelara Garnier Hyaluronic Aloe, un produs multifunctional care curata si demachiaza tenul, in timp ce il reumple prin hidratare. Imbogatita cu acid hialuronic si extract de aloe vera, este potrivita pentru toate tipurile de ten, inclusiv pentru cel sensibil

2. Aplicarea serumului hidratant

Aplica un serum concentrat in acid hialuronic, aloe vera si glicerina, pentru a oferi tenului un nivel optim de hidratare. O alta formula benefica pentru ten este cea cu acid hialuronic si vitamina C, pentru ca ofera simultan hidratare si stralucire, protejeaza de agresiunile externe si de frig si stimuleaza productia de colagen. Tenul devine astfel mai ferm si mai luminos. Alaturi de vitamina C, si alti antioxidanti, precum vitamina E, niacinamida si resveratrol, pot ajuta tenul sa se apere de agentii agresivi din mediu. Pentru tenul matur, un ser bogat in ingrediente anti-imbatranire precum vitamina C, retinolul si peptidele poate fi util pentru reducerea aspectului ridurilor si uniformizarea nuantei.

3. Aplicarea cremei pentru ochi

Foloseste un produs special conceput pentru zona ochilor, care este mult mai sensibila decat cea de pe restul fetei. Acidul hialuronic este un ingredient aproape nelipsit din cremele pentru ochi, insa, in functie de eventualele probleme cu care te confrunti, poti folosi si alti compusi, de exemplu, cofeina, pentru cearcane si pungi.

4.Crema de fata hidratanta

Foloseste o crema hidratanta mai densa si hranitoare pentru a bloca apa in piele, protejand astfel tenul de factorii de mediu agresivi. Daca ai tenul mixt sau gras, opteaza pentru creme hidratante non-grase, care vor oferi confort si tonus. Pentru tenul uscat si foarte uscat, asociat frecvent cu o senzatie de strangere, pot fi folosite balsamuri hidratante imbogatite cu substante grase, de exemplu, uleiuri vegetale sau unturi. Daca ai tenul normal, opteaza pentru creme hidratante pe baza de aloe vera sau acid hialuronic.


⏩ Incearca Garnier Gel hidratant cu Acid Hialuronic si extract de Aloe Vera organica, potrivita pentru tenul normal si mixt. Cu o formula ce contine 96% ingrediente organice, ofera hidratare intensa timp de 48 de ore

5.Folosirea protectiei solare

Aplica un produs de protectie solara cu SPF adecvat, de minimum 30, chiar si in timpul iernii. Poti combina acest pas cu cel anterior daca alegi o crema hidratanta de zi care contine si SPF.

Rutina de ingrijire a tenului in 3 pasi, pentru serile de iarna

Seara, rutina de ingrijire a fetei ar trebui sa fie axata pe hidratare, dar si pe tratamente care pot contribui la regenerarea si revigorarea tenului.

1.Demachierea blanda

Incepe prin indepartarea machiajului si a impuritatilor acumulate pe parcursul zilei. Dacă tenul tău este normal, alege un gel de curatare precum Garnier Pure Active cu acid hialuronic, imbogatit cu ceramide si argila, care nu numai ca elimina impuritățile si reduce aspectul porilor, dar si reumple prin hidratare pielea, pentru un aspect mai neted. Daca folosesti un demachiant spuma, incearca o formula mai blanda, de exemplu, in timp ce, dacă ai pielea uscata, poti opta pentru un ulei demachiant. Apa micelara ramane o optiune excelenta si pentru curatarea tenului seara, pentru ca poate sa elimine reziduurile bland, dar eficient. Insa este necesar sa alegi o versiune special conceputa pentru a elimina machiajul, de exemplu, bifazica, daca ai folosit astfel de produse peste zi.

2.Tratamente specifice

Include un serum hidratant sau un tratament specific, de exemplu, cu retinol, ceramide, vitamina C sau antioxidanti, in rutina de ingrjire de seară, pentru ca ajuta la revitalizarea tenului si la gestionarea anumitor probleme, precum acneea, ridurile sau hiperpigmentarea.

3.Crema hidratanta hranitoare

Alege o crema de fata special conceputa pentru noapte, bogata in nutrienti si in uleiuri naturale, precum cel de jojoba, care pot contribui la mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii, dar si la regenerarea ei.

Rutina saptamanala de ingrijire a tenului - exfoliere, masti si masaj facial

Produsele de exfoliere si mastile cosmetice sunt aliatii tai in rutina de ingrijire saptamanala, pentru a-ti mentine sanatatea tenului in sezonul rece. 

Exfolianti delicati

In functie de tipul de ten, o data sau de doua ori pe saptamana, poti folosi un produs exfoliant chimic delicat, pentru a elimina celulele moarte, dar si pentru a stimula regenerarea celulara. In plus, acesta poate contribui la sporirea eficientei celorlalte produse de ingrijire pe care le folosesti in mod obisnuit. In sezonul rece sunt recomandate produsele exfoliante pe baza de enzime sau acizi blanzi cu pielea, pentru a evita iritarea si a mentine stralucirea ei naturala. Alege alfa hidroxi acizi (AHA), precum acidul glicolic, acidul lactic si acidul mandelic, daca esti preocupata de aparitia semnelor de imbatranire, ca hiperpigmentarea si ridurile. AHA sunt benefici pentru majoritatea tipurilor de ten, insa, avand in vedere potentialul lor iritant, trebuie utilizati cu prudenta pe pielea sensibila. Opteaza pentru beta hidroxi acizi (BHA), de exemplu, acidul salicilic, daca vrei sa elimini excesul de sebum si de celule moarte din porii pielii, pentru a preveni aparitia imperfectiunilor. Acidul salicilic are si proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. BHA sunt ideali pentru tenul mixt, gras sau predispus la acnee, deoarece pot desfunda porii in profunzime.

Masti hidratante

Chiar daca folosesti o crema si un serum potrivite tenului tau, se poate intampla ca, in sezonul rece, acestea sa nu asigure o ingrijire suficienta. O solutie simpla si eficienta sunt mastile de fata, alese in functie de nevoile tenului:  hidratante, de exemplu, cu aloe vera, acid hialuronic, ovaz organic, calmante, ca cele cu musetel, hranitoare, cu unt de shea ori ulei de argan, ori antirid, cu colagen ori vitamina C. De asemenea, mastile sunt recomandate inclusiv dupa ce ai folosit un produs exfoliant, pentru a restabili filmul hidrolipidic al pielii. 


⏩  Alege mastile servetel hidratante de la Garnier, care pot fi folosite pentru orice tip de ten, inclusiv pentru cel sensibil. Ofera hidratare intensa, refac bariera cutanată si  previn senzatia de strangere a pielii. Tenul capata volum, devine mai ferm, mai elastic si mai luminos

Masajul facial

Masajul facial regulat este deosebit de eficient, mai ales pentru tenul cu aspect tern si obosit. Ajuta la stimularea circulatiei sangelui, contribuie la cresterea elasticitatii si fermitatii pielii si sustine drenajul limfatic, util pentru eliminarea toxinelor, accelerand, totodata reinnoirea celulelor.

Masuri suplimentare de ingrijire a tenului in sezonul rece

Unele masuri legate de stilul de viata te pot ajuta sa oferi tenului o protectie suplimentara in sezonul rece. 

  • Astfel, pentru ca pielea trebuie sa fie hidratata si din interior, ai grija sa consumi o cantitate adecvata de apa, minimum 1,5 litri pe zi.
  • Si alimentatia este importanta, pentru ca o serie de nutrienti pot sustine sanatatea pielii. Toate alimentele bogate in antioxidanti, de la fructe si legume cat mai colorate la ceaiul verde, sunt benefice pielii, pentru ca pot ajuta la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi. 
  • Acorda o zi de odihna pielii, de exemplu, in weekend, evitand machiajul, pentru a o lasa sa respire.
  • Evita baile foarte fierbinti prelungite, pentru ca pot contribui la deshidratarea pielii prin favorizarea transpiratiei.
  • Pe langa ingrijirea zilnica, protectia in fata factorilor de mediu este esentiala. Foloseste o esarfa sau un fular pentru a-ti acoperi fata partial daca vremea este foarte rece si daca vantul sufla cu putere. 
  • Sistemele de incalzire folosite in timpul iernii pot usca aerul in interiorul locuintelor si birourilor, fapt care poate afecta pielea. Foloseste un umidificator pentru a mentine un nivel adecvat de umiditate in mediul in care iti petreci timpul. In lipsa unui astfel de dispozitiv, poti pune pe caloriferele calde vase cu apa, care se va evapora, crescand astfel nivelul de umiditate din atmosfera.
  • Nu in ultimul rand, pentru ca stresul este responsabil pentru multe afectiuni, inclusiv cele cutanate, ia masuri pentru a-i limita efectele. Poti practica meditatia, diferite exercitii de respiratie profunda, dar nu uita si de exercitiile fizice practicate regulat, care sunt foarte eficiente in reducerea stresului si alungarea gandurilor negative.


Cu acest ghid complet de ingrijire in sezonul rece, tenul tau isi va mentine aspectul frumos si luminos, in pofida conditiilor meteorologice dificile. Nu uita sa adaptezi rutina de ingrijire in functie de tipul tau de ten si de nevoile sale specifice. De asemenea, la nevoie, poti consulta un medic dermatolog, pentru recomandari personalizate.

Sursa foto: Freepik