Ce este acidul hialuronic Ce este acidul hialuronic

Cele mai bune 9 ingrediente purificatoare pentru ingrijirea tenului mixt si gras

Tenul mixt si cel gras necesita o ingrijire atenta, pentru a le mentine echilibrul natural. Daca te confrunti frecvent cu probleme precum excesul de sebum, aspectul lucios al tenului si imperfectiuni cauzate de acnee, trebuie sa stii ca exista o serie de ingrediente purificatoare care iti pot transforma radical rutina de ingrijire. Descopera in cele ce urmeaza 9 dintre cele mai eficiente ingrediente care te ajuta sa-ti purifici tenul, modurile in care actioneaza asupra tenului mixt si gras si cum sa le incluzi in mod inteligent in rutina ta de ingrijire.

Cuprins

Care sunt caracteristicile tenului gras si mixt

Mostenirea genetica, schimbarile hormonale care au loc in timpul adolescentei, sarcinii ori menopauzei, productia excesiva de sebum, o rutina de ingrijire neadecvata, stresul si anumite tratamente, precum contraceptivele, se numara printre principalele cauze ale tenului gras si ale celui mixt. Aceste doua tipuri de ten au caracteristici specifice care necesita o rutina de ingrijire adaptata:

  • productie excesiva de sebum - aceasta este substanta grasa secretata de glandele sebacee, care are rolul de a proteja tenul de factorii agresivi din mediu. In cazul tenului mixt, excesul de sebum se manifesta mai ales in zona T (frunte, nas, barbie), in timp ce, pe restul fetei, tenul  poate fi normal sau chiar uscat. In cazul tenului gras, excesul de sebum se poate manifesta la nivelul intregii fete
  • pori dilatati - acestia sunt micile orificii prin care este eliberat sebumul, iar, in cazul tenului gras sau mixt, au dimensiuni mai mari
  • predispozitia la acnee - excesul de sebum poate duce la infundarea porilor, ceea ce face ca probabilitatea de aparitie a acneei, punctelor negre si a cosurilor sa fie mai mare
  • sensibilitate crescuta - aceasta poate aparea in special daca se folosesc produse de ingrijire prea agresive cu tenul.

Cum sa ingrijesti corect tenul mixt si gras

In primul rand, este important sa identifici corect tipul tau de ten, pentru a putea alege produsele de ingrijire adecvate. Daca ai tenul mixt, este recomandat sa folosesti produse diferite pentru zona T, respectiv pentru restul fetei. De asemenea, poti apela la produse de ingrijire special concepute pentru a acoperi nevoile ambelor tipuri de ten. Produsele de ingrijire pe care le folosesti - ca si cele pentru machiaj - trebuie sa fie non-comedogenice (sa nu blocheze porii) si non-grase (oil-free). 


Apoi este recomandat sa nu cureti sau sa exfoliezi in exces tenul, din dorinta de a scapa de excesul de sebum. Curatarea in exces a tenului nu va face altceva decat sa stimuleze si mai mult productia de sebum. Este suficient sa cureti tenul de doua ori pe zi, cu un produs cu actiune blanda, de exemplu, un gel sau o spuma.


Un al treilea aspect pe care trebuie sa il iei in considerare este folosirea unui produs cu factor de protectie solara zilnic, indiferent de vreme. Radiatiile ultraviolete usuca fata, iar acest lucru va determina o supraproductie de sebum.


Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca tenul gras sau mixt are nevoie de hidratare, la fel de mult ca celelalte tipuri de ten. Este important sa folosesti o crema hidratanta adecvata, pentru a evita uscarea tenului. Alege una cu textura lejera, non-grasa, pentru a mentine tenul hidratat in mod optim.

Cum ajuta ingredientele purificatoare la gestionarea tenurilor gras și mixt

Produsele purificatoare sunt concepute pentru a echilibra secretia de sebum, pentru a curata profund tenul, fara a-l usca excesiv, si pentru a preveni infundarea porilor, acneea si eruptiile cutanate. De asemenea, produsele purificatoare contin de obicei ingrediente care vizeaza bacteriile ce cauzeaza acneea. In plus, unele produse purificatoare au in compozitia lor ingrediente care ofera un efect matifiant, contribuind la reducerea luciului specific tenurilor gras si mixt. Utilizarea regulata a produselor purificatoare poate contribui la obținerea unei texturi mai netede și a unui aspect mai sanatos ale tenului.

Care sunt cele mai bune ingrediente purificatoare pentru tenul gras si cel mixt

Daca vrei sa incluzi produse purificatoare in rutina de ingrijire, opteaza pentru formule care sa contina unul sau mai multe dintre cele 9 ingrediente prezentate mai jos.

Carbunele activ

Acesta este o pulbere neagra cu proprietati medicinale si cosmetice obtinuta prin incalzirea la temperaturi ridicate a carbunelui din lemn, turbei sau a altor materii prime bogate in carbon. Carbunele activ poate sa absoarba excesul de sebum, impuritatile si toxinele de pe ten, avand efect de purificare. Prin reglarea productiei de sebum, acesta contribuie la reducerea aspectului lucios si la diminuarea porilor, iar, prin efectul de detoxifiere, poate sa previna aparitia eruptiilor cutanate. De asemenea, datorita proprietatilor antibacteriene, carbunele activ poate ajuta la combaterea bacteriilor responsabile de aparitia acneei. Carbunele activ poate actiona si ca exfoliant bland, eliminand celulele moarte ale pielii si promovand regenerarea celulara. Produsele care contin carbune activ ofera in mod obisnuit o senzatie de prospetime atunci cand sunt aplicate pe ten, ajuta la calmarea inflamatiilor, la atenuarea rosetii si la imbunatatirea aspectului general al pielii.


⏩ Alege gelul de curatare Garnier Pure Active cu carbune imbogatit cu acid salicilic (BHA). Conceput pentru tenul cu tendinta acneica si puncte negre, gelul de curatare are efect purificator si controleaza excesul de sebum, oferind tenului un aspect curat si matifiat

Argila

Similar carbunelui activ, argila este un ingredient cunoscut pentru beneficiile in gestionarea tenului gras si mixt, datorita proprietatilor purificatoare si seboregulatoare. Pentru produsele de ingrijire a tenului exista disponibile mai multe tipuri de argila:

  • alba, cu proprietati cicatrizante, calmante si antiinflamatoare. Argila alba este potrivita pentru ingrijirea tenului sensibil, iritat, uscat, dar si a celui matur, avand, totodata, efect de hidratare si emoliere
  • verde, cu proprietati purificatoare, care poate elimina excesul de sebum si toxinele si poate ajuta la cicatrizarea pielii. Este potrivita pentru tenurile mixt si gras
  • rosie, cu un continut ridicat de fier, ce poate conferi stralucire tenului tern. Este potrivita pentru toate tipurile de ten
  • galbena, care are proprietati purificatoare si exfoliante, fiind potrivita pentru tenul mixt si gras. Poate fi folosita si pentru tenul matur, pentru ca poate stimula productia de colagen
  • roz, care combina proprietatile argilei albe si ale celei rosii si este potrivita pentru toate tipurile de ten.

In afara de gestionarea tenului gras si mixt, argilele contin in mod natural minerale benefice, precum zincul, magneziul si calciul, care pot hrani tenul, oferindu-i echilibru. 


⏩ Incearca Gelul de curatare Garnier Pure Active cu acid hialuronic, ceramide si argila. Hydrating Deep Cleanser elimina impuritatile si ofera un aspect mai neted tenului, prin reducerea porilor, dar il si hidrateaza, intarind bariera sa protectoare

Niacinamida

O forma a vitaminei B3, niacinamida este un ingredient purificator benefic pentru persoanele cu ten gras sau mixt pentru ca:

  • regleaza secretia de sebum si reduce astfel aspectul lucios si de pori dilatati
  • previne infundarea porilor
  • are actiune antiinflamatoare, calmeaza tenul si reduce roseata si iritatiile
  • are proprietati antioxidante, protejand tenul de actiunea daunatoare a radicalilor liberi
  • uniformizeaza tenul si contribuie la reducerea petelor pigmentare care pot fi asociate cu tenul mixt
  • hidrateaza si protejeaza bariera cutanata.

Niacinamida este, in general, bine tolerata de majoritatea tipurilor de ten, ceea ce o face o alegere versatila pentru persoanele cu tenul gras sau mixt. 

Aloe vera

Extractul din planta de aloe vera este un ingredient natural cu multiple beneficii pentru tenurile gras si mixt. Pe langa faptul ca are proprietati purificatoare si seboregulatoare, aloe vera poate:

  • sa previna aparitia eruptiilor cutanate, prin actiunea antibacteriena
  • sa calmeze iritatiile, fiind un excelent ingredient antiinflamator
  • sa ajute la vindecarea si repararea pielii, in cazul micilor leziuni precum cosurile, favorizand regenerarea celulara.

Bine tolerata de majoritatea tipurilor de ten, aloe vera poate fi inclusa in rutina de ingrijire pentru mentinerea unui echilibru si pentru o hidratare corespunzatoare. 

Ceaiul verde

Cunoscut mai ales pentru faptul ca este bogat in antioxidanti, ceaiul verde este un ingredient util pentru purificarea pielii. Poate sa ajute la reglarea secretiei de sebum, iar catechinele din compozitia sa au proprietati astringente, diminuand porii si aspectul lucios. Extractul de ceai verde poate ajuta la combaterea bacteriilor responsabile de acnee, prevenind aparitia cosurilor si a punctelor negre, si poate reduce inflamatiile, roseata si iritatiile. Prin antioxidantii pe care ii contine, precum polifenolii si flavonoidele, ceaiul verde ofera protectie impotriva daunelor cauzate de factorii de mediu, cum ar fi poluarea, care pot agrava problemele tenului gras si mixt. 

Uleiul din arbore de ceai (tea tree, Melaleuca alternifolia)

Uleiul din arbore de ceai este cunoscut pentru proprietatile sale purificatoare, antibacteriene, antifungice si antiinflamatorii. Uleiul esential din arbore de ceai te poate ajuta:

  • sa controlezi excesul de sebum, reducand luciul si desfundand porii
  • sa tratezi acneea, sa reduci inflamatiile asociate acesteia si sa previi aparitia unor noi eruptii cutanate. 

Trebuie mentionat, totusi, ca uleiul esential din arbore de ceai ar putea usca si irita excesiv tenul, deci nu este recomandat sa il folosesti nediluat pe portiuni intinse de pe fata. Poti, insa, sa il aplici punctual pe mici zone predispuse la puncte negre si cosuri, pentru a ajuta la deblocarea porilor.

Acidul salicilic

Acesta este un beta-hidroxi acid (BHA) folosit frecvent in produsele de ingrijire a tenului gras si mixt. Este un exfoliant chimic bland, care patrunde in pori, de unde elimina excesul de sebum si celulele moarte, reducand astfel dimensiunea lor, dar si riscul de infundare. Astfel, poate sa previna eficient aparitia comedoanelor, cosurilor si a altor imperfectiuni. Prin exfolierea superficiala a tenului, acidul salicilic stimuleaza regenerarea celulara, imbunatatindu-i textura, care devine mai uniforma. Pe de alta parte, datorita proprietatilor antiinflamatorii, acidul salicilic poate calma tenul, reduce roseata si inflamatia, dar si riscul de leziuni, precum cele cauzate de acnee, cosuri si puncte negre. 


Este important de mentionat ca acidul salicilic poate usca tenul, deci este recomandat sa il folosesti cu moderatie, intr-o rutina de ingrijire care sa includa si produse hidratante potrivite tipului tau de ten. 

Acidul glicolic

Parte din familia acizilor alfa-hidroxi (AHA), acidul glicolic este un ingredient purificator care are in principal proprietati exfoliante si de regenerare celulara, similar acidului salicilic. Ajuta la tratarea acneei prin desfundarea porilor blocati si previne formarea de comedoane si cosuri. 

De asemenea, uniformizeaza textura si nuanta tenului, prin micsorarea porilor si atenuarea petelor pigmentare si a urmelor lasate de acnee. 


Desi este considerat un exfoliant chimic, acidul glicolic ajuta si la hidratarea tenului, precum si la stimularea productiei de colagen, o proteina esentiala pentru mentinerea elasticitatii, prevenind semnele de imbatranire prematura. Este important sa stii ca acidul glicolic poate creste sensibilitatea pielii la soare, asa ca este recomandat sa folosesti un produs de protectie solara zilnic, daca il incluzi in rutina de ingrijire.

Zincul

Un oligoelement esential pentru organismul uman, zincul aduce mai multe beneficii tenurilor gras si mixt. Are proprietati purificatoare si regleaza productia de sebum, reducand luciul si riscul de infundare a porilor. De asemenea, zincul:

  • are proprietati antiinflamatoare, putand calma roseata si iritatiile 
  • are actiune cicatrizanta, promovand vindecarea tenului afectat de acnee
  • ofera protectie impotriva radicalilor liberi, fiind un antioxidant puternic

Cum sa incluzi ingredientele purificatoare in rutina de ingrijire a tenului gras si mixt

Folosirea regulata a ingredientelor purificatoare poate aduce beneficii mari tenului gras si mixt. Iata cum le poti include in rutina de ingrijire:

  • produse de curatare a tenului - cele cu carbune activ si argila sunt excelente pentru curatarea delicata, eliminarea excesului de sebum, a impuritatilor si a celulelor moarte. lotiuni tonice purificatoare - un toner cu acid salicilic ori niacinamida, folosit dupa ce ai curatat tenul, poate reechilibra pH-ul acestuia
  • serum matifiant - foloseste un serum cu efecte seboregulatoare, care contine ingrediente precum acidul salicilic, niacinamida si acidul hialuronic, inainte de a aplica o crema hidratanta
  • crema hidratanta - alege un produs cu textura usoara, non-comedogenica, de exemplu, un gel cu aloe vera, pentru a mentinea pielea hidratata si a evita infundarea porilor
  • mastile purificatoare - cele pe baza de argila sau carbune activ, cu extract de ceai verde ori aloe vera pot fi folosite o data sau de doua ori pe saptamana
  • exfoliantii chimici - foloseste un produs cu acid salicilic sau acid glicolic, o data sau de doua ori pe saptamana, pentru a elimina celulele moarte si excesul de sebum si a purifica tenul.

Este important de mentionat ca fiecare persoana are caracteristici unice ale tenului, iar consultarea unui medic dermatolog poate fi utila pentru a primi sfaturi personalizate cu privire la produsele si ingredientele cele mai potrivite. In plus, este recomandat sa introduci treptat noile produse in rutina de ingrijire, pentru a evita reactiile nedorite.


Prin includerea ingredientelor purificatoare in rutina ta de ingrijire, poti gestiona mai eficient problemele asociate tenului gras si mixt. Fii consecventa si adapteaza-ti rutina in functie de nevoile in schimbare ale tenului, pentru a-i oferi echilibru si stralucire.

Sursa foto: Freepik


Resurse:

https://www.healthline.com/health/oily-skin-causes#location-and-season

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-care-routine-for-combination-skin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2904249/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32513407/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16766489/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120804/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384166/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924857914003458